zadanie z funkcji, obliczyć
Humanistka: Jak można obliczyć cos takiego

?
y= (cos x ) ⋀ ctgx
z założeniami 9<x<1/2π
4 mar 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co mamy rozumieć poprzez y= (cos x ) ⋀ ctgx

czyżby chodziło Humanisto o y = (cosx)
ctgx
4 mar 13:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
i co niby masz obliczyć

bo jak na razie jest to jakaś tam sobie funkcja
4 mar 13:22
Humanistka: tak dokładnie to co napisałeś , obliczyć pochodną ?
z tymi założeniami
4 mar 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to widzisz ... pochodną
wielokrotnie pisałem taki oto wzór (+ jego wyprowadzenie):
| | g(x) | |
( f(x)g(x) )' = f(x)g(x)*(g'(x)*ln (f(x)) + |
| *f'(x)) |
| | f(x) | |
wyprowadzenie wykorzystuje zamianę podstaw w potędze:
a
b = e
ln (ab) = e
b*ln a <−−− i z takiej postaci liczona jest pochodna
4 mar 13:26
Humanistka: załóżmy, że rozumiem coś z tego, dzięki
4 mar 13:29