Dla jakich wartości parametru m układ równań...
wajdzik: Dla jakich wartości parametru m układ równań:
{ x−my=−2m
{ mx+(2m+1)y=m
jest spełniony przez parę liczby dodatnich.
x=my−2m
m(my−2m)+(2m+1)y=m
m2y−2m2+2my+y−m=0
Za bardzo nie wiem od czego mam zacząć..jakaś wskazówka?
4 mar 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
y(m
2+2m+1) = 2m
2+m
zał. m≠−1
| | 2m(m+0,5) | |
y = |
| <−−− y>0 gdy m∊ do jakiego przedziału  |
| | (m+1)2 | |
| | m*(2m(m+0,5)−(m+1)2) | |
x = m*y − 2m = |
| <−−− tutaj także sprawdź kiedy ten ułamek |
| | (m+1)2 | |
dodatni
i teraz ... gdy m=1
x−y=−2
x+3y=1
sprawdź czy rozwiązania będą dodatnie ... jeżeli tak to 'dorzucasz' m=1 do przedziału
4 mar 13:12
wajdzik: A więc, m∊(−∞,0) U (,0,5; +∞)
Teraz sprawdzę kiedy ułamek jest dodatni.
4 mar 13:24
wajdzik: Ułamek jest dodatni, gdy m∊(−∞,−1) U (0,+∞)
4 mar 13:28
4 mar 13:30
wajdzik: dobre przedziały oraz wyliczenia?
4 mar 13:31
wajdzik:
4 mar 13:35
wajdzik:
4 mar 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
2m(m+0,5) −(m+1)2 = 2m2 +m − m2−2m−1 = m2−m−1 <−−− Δ = √5
4 mar 13:45
4 mar 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie 'x' ... a 'm'
dla jakiego 'm' x>0
4 mar 13:52
wajdzik: Jaki będzie przedział?
4 mar 13:52
wajdzik: | | 1−√5 | | 1+√5 | |
x>0, gdy m∊(−∞, |
| ) U ( |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to 'm' co stoi przed
4 mar 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma tak lekko
4 mar 13:55
wajdzik: nie wiem o co Ci w tym momencie chodzi.
4 mar 13:56
wajdzik: "to "m" co stoi przed

" o które m chodzi?
4 mar 13:59
wajdzik:
4 mar 14:08
wajdzik:
4 mar 14:14
wajdzik:
4 mar 14:26
wajdzik:
4 mar 14:32
krystek: Jakie masz pytanie, nie chce mi się śledzić całości
4 mar 14:34
wajdzik: jaki ma być ostateczny przedział. I o co chodziło koledze wyżej z tym "m" co stoi przed.
4 mar 14:40
wajdzik:
4 mar 14:44
wajdzik:
4 mar 14:46
wajdzik:
4 mar 14:48
wajdzik:
4 mar 14:52
wajdzik:
4 mar 14:59
wajdzik:
4 mar 17:02