Kombinatoryka
Magda: Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych, spełniających jednocześnie warunki:
(1) cyfry setek i jedności są nieparzyste
(2) cyfry tysięcy i dziesiątek są parzyste
(3) cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry jedności.
Kompletnie nie umiem prawdopodobieństwa, proszę więc o szczegółowe opisy.. Byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
4 mar 13:02
aniabb:
P N P N
− − − −
1 * 5 *1* 5 gdy pierwsza jest 2 to = 25 przypadków
1 * 5 *2* 5 gdy pierwsza jest 4 to = 50 przypadków
1 * 5 *3* 5 gdy pierwsza jest 6 to = 75 przypadków
1 * 5 *4* 5 gdy pierwsza jest 8 to = 100 przypadków
więc razem 250 przypadków
4 mar 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
X X X X
gdzie 'X' miejsce na cyfrę
(1)
X Np X Np
(1) + (2)
P Np P Np
ile takich liczb będzie?
pierwsza cyfra ma być parzysta ... jako że jest to cyfra dziesiętotysięcy (czy jak to się
pisze

) to nie może nią być '0' ... czyli jest to jedna z następujacych: 2,4,6,8 (czyli 4
sztuki)
druga cyfra ma być dowolną nieparzystą ... czyli 5 sztuk do wyboru
trzecia dowolna parzysta ... 5 sztuk do wyboru
czwarta dowolna nieparzysta ... 5 sztuk do wyboru
i otrzymujesz 4*5*5*5 = 500 takich liczb
teraz dokładamy warunek (3) czyli cyfra jedności ma być większa
takich liczb będzie dokładnie 2 razy mniej niż bez tego warunku
dlaczego

ponieważ albo cyfra dziesiątek będzie mniejsza ... albo większa
jako że cyfr parzystych i nieparzystych jest tyle samo ... to masz dokladnie 50% szansy, że
cyfra dziesiątek będzie mniejsza od cyfry jedności
stąd ... 250 takich liczb
4 mar 13:08
Magda: W odpowiedziach jest tak:
wyznaczenie możliwości na miejscu tysięcy i setek 4x5 = 20
wyznaczenie liczby mozliwosci na miejscu dziesiatek i jednosci − wypisanie 15 ukladow
wyznaczenie wszystkich mozliwosci 300 = 20x15
4 mar 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz ... że cyfry NIE MOGĄ się powtarzać
4 mar 13:18
aniabb: przeczytałam, że cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry tysięcy zamiast jedności
4 mar 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila chwila ... są to niby jest w odpowiedziach ? skąd to 15 ukladów
4 mar 13:20
Magda: Nie mam pojęcia.. Dlatego proszę Was o pomoc..
4 mar 13:24
aniabb: pierwsza liczba jedna z 4 bo parzyste bez zera
druga liczba 1 z 5 bo nieparzysta
P N P N
− − − −
4 * 5 *1* 1 gdy ostatnia jest 1 to = 20 przypadków
4 * 5 *2* 1 gdy ostatnia jest 3 to = 40 przypadków
4 * 5 *3* 1 gdy ostatnia jest 5 to = 60 przypadków
4 * 5 *4* 1 gdy ostatnia jest 7 to = 80 przypadków
4 * 5 *5* 1 gdy ostatnia jest 9 to = 100 przypadków
więc razem 300 przypadków
4 mar 13:25
aniabb:
ostatnia 1 to przedostatnie tylko 0
ostatnia 3 to przedostatnie tylko 0 i 2
ostatnia 5 to przedostatnie tylko 0 i 2 i 4
ostatnia 7 to przedostatnie tylko 0 i 2 i 4 i 6
ostatnia 9 to przedostatnie tylko 0 i 2 i 4 i 6 i 8
4 mar 13:26
Magda: Dziękuję! Jesteś wielka
4 mar 13:34