wartość funkcji
Michalina: | | 1 | |
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= |
| dla x należącego do [0,2] |
| | 1−x−x2 | |
Chodzi mi głównie o to, czy po obliczeniu Xw dla równania w mianowniku muszę podstawiać do
głównego wzoru funkcji, żeby ostatecznie uzyskać wartość Xw? czy po prostu Xw = {1}{2} i to
jest koniec
4 mar 12:37
aniabb: musisz wstawić do wzoru żeby uzyskać WARTOŚĆ czyli f(xw) a poza tym jeszcze f(0) i f(2) i
porównać która największa a która najmniejsza
4 mar 12:40
Michalina: dziękuję
4 mar 12:41
aniabb:

tu jeszcze miejsca zerowe znajdź, bo się okazuje że się załapują w badany przedział, więc nie
ma największej i najmniejszej, bo biegną w nieskończoności
4 mar 12:46
aniabb: no i xw = −1/2, więc jest poza zakresem, zatem nie trzeba go było uwzględniać
4 mar 12:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aniu .... to co napisalas jest prawdą ... jezeli funkcja f(x) jest ciągła na badanym przedziale
... a tutaj ewidentnie nie jest (patrz wykres 12:46)
4 mar 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlatego powinno się:
1) zbadać dziedzinę
2) jezeli jakiś punkt z badanego przedziału 'wypada' z dziedziny to sprawdzić granice
jednostronne dla tego punktu
3) i te granice moga zaburzyć rozwiązanie
w tym konkretnym przypadku −−− brak najmniejszej i największej wartości w badanym przedziale
4 mar 12:57