Proszę o podpowiedź
Osioł: W zależności od parametrów a,b należących do Z5 rozwiąż układ równań:
x+2y+z=2
3x+y+2z=1
ax+4y+z=b
Zrobiłam tak:
1 2 1|2
3 1 2|1
a 4 1|b I wiersz*2+ II wiersz
1 2 1|2
0 0 4|0
a 4 1|b II wiersz*1\4 I wiersz*3+III wiersz
1 2 1|2
0 0 1|0
a+3 0 4|b+1 II wiersz+ III wiersz
1 2 1|2
0 0 1|0
a+3 0 0|b+1
Z tego wychodzi, że a+3=b+1, czyli a= b+1+2, czyli a=b+3
Niestety nie wiem co dalej zrobić....
4 mar 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy tylko a,b należą do Z
5
4 mar 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | b+1 | |
i jak już to nie a+3 = b+1 ... tylko (a+3)*x = b+1 → x = |
| |
| | a+3 | |
4 mar 12:28