matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
Joanna:
Lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego. Wyznacz x. a) 2+6+10+...+x=648
4 mar 12:19
Joanna:
Już mam.
4 mar 12:22
aniabb:
x=2+4(n−1) = 4n−2
2+4n−2
*n=648
2
2n
2
=648 n
2
=324 n=18 x=4*18−2=70
4 mar 12:22