proszę o pomoc
Joanna: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 3 a trzeci jest o 8 większy.. Oblicz sumę
piętnastu początkowych wyrazów o numerach nieparzystych.
a1=3 a3=11
4 mar 12:06
Joanna: Trzeci jest o 8 większy od pierwszego ?
4 mar 12:09
Joanna: Próbowałam policzyć ale wynik mi nie wychodzi
4 mar 12:09
Kejt: stwórz sobie drugi ciąg, który będzie się składał z wyrazów nieparzystych tego pierwszego
ciągu:
a
1=b
1
a
3=b
2
r=b
2−b
1
i liczysz:
b
n=b
1+(n−1)r
4 mar 12:10
Joanna: Nie rozumiem..
4 mar 12:11
Kejt: no masz drugi ciąg:
a1=b1=3
a3=b2=11
r=?
i liczysz sumę wyrazów tego ciągu..
4 mar 12:12
Joanna: To Sn to liczyć jako S8?
4 mar 12:12
Joanna: r=8
4 mar 12:13
Kejt: nie..
liczysz S15 ale ciągu bn
4 mar 12:13
Joanna: Nie rozumiem ale dzięki
4 mar 12:14
Joanna: wynik wyszedł jak policzyłam S15 tylko nie rozumiem skąd ten drugi ciąg
4 mar 12:17