Schemat Bernoulliego
I_love_PI: Cześć, mam takie pytanie, dlaczego w schemacie Bernoulliego jest dwumian Newtona, przecież to
ma policzyć ile jest gałęzi na drzewie? Ale na drzewie mamy istotną kolejność, a dwumian
Newona liczy kombinacje, czyli niestotna jest kolejność, to jak to jest?
4 mar 11:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
dwumian Newtona nie przeczy 'istotności kolejności' tylko niesie za sobą pomijanie rozróżniania
wygrania ... czyli każdy los wygrywający jest identyczny, a nie np. w różnych odcieniach
koloru
4 mar 12:02
I_love_PI: ale w książce mam napisane, że licząc ilość kombinacji wzorem Newtona, to kolejność samej w
sobie kombinacji nie jest istotna, przepraszam ,ale chyba nadal jeszcze nie do końca chwytam
4 mar 16:22
PW: Tak, niepotrzebnie się nad tym zastanawiasz. Prawdopodobieństwo liczby sukcesów w schemacie
Bernoulliego zlicza wszystkie możliwości − we wszystkich możliwych kolejnościach. To, że we
wzorze występuje wielkorotnie symbol Newtona − nie oznacza, że wzór ten liczy kombinacje.
| | | | | |
(a+b)n = | anb0+ | an−1b1+.... |
| | | |
W tym wzorze też występuje dwumian Newtona, a nikt nie myśli tu o kolejności dodawanych
składników.
Żeby zrozumieć skąd się wziął dwumian Newtona we wzorze − trzeba zrozumieć dowód twierdzenia.
4 mar 18:35
I_love_PI: takk, tylko, że w mojej książce jest sam wzór o dowodzie można pomarzyć...
4 mar 22:03