...
Ktoś: wskaż wzór ogólny ciągu (an) dla n≥1 wiedząc że n−ty wyraz ciągu jest równy polu trójkąta
równobocznego o wysokości 2n
4 mar 11:54
aniabb:
wiec wzór ciagu to
a
n= n
2√3
4 mar 12:26
pigor: ..., szkoda, że nie chciało ci się podać odpowiedzi
z których miałbym wskazać poprawną, ale cóż , no to
np. tak :
an= P
Δ=
12ah i h=
12a
√3=2n ⇒ a
n=
12a*2n i a
√3=4n /*
√3 ⇒
⇒ a*3= 4n
√3 i a
n= an ⇒ a=
43√3n i
an= 43√3n2 . ...
4 mar 12:32
aniabb: nie zauważyłam że to wysokość,

i wstawiłam, że bok
4 mar 12:34