Trygonometria kąta ostrego
Magda: Kąt α jest ostry i tg α = 2.
Oblicz wartość wyrażenia w = 2 cos2 α − 1.
4 mar 11:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx | |
tgx = 2 → |
| = 2 → sinx = 2cosx |
| | cosx | |
+ jedynka trygonometryczna −−−> wyznaczysz cos
2x
podstawiasz i wyliczasz 'w'
4 mar 11:55
Magda: Tylko jak mam wyznaczyć jedynkę kiedy tam stoi 2. Bo też o tym myślałam.
4 mar 11:57
Kejt:
tgx=2
2cosx=sinx
cos
2x+sin
2x=1
cos
2x+4cos
2x=1
5cos
2x=1
i dokończ..
4 mar 11:57
Magda: czekaj,czekaj.. chyba wiem!
4 mar 11:57
Magda: super! już wiem, dzięki wielkie
4 mar 11:59