Wyznacz liczbę wyrazów ciągu
potrzebująca: Dany jest pierwszy wyraz i różnica skończonego ciągu arytmetycznego : a1=−8, r=3.
Wyznacz liczbę wyrazów ciągu, wiedząc, że ich suma jest równa 1065.
Bardzo proszę o pomoc
4 mar 11:19
4 mar 11:23
Kejt:
a
1=−8
r=3
a
n = a
1+(n−1)r=−8+3n−3=−11+3n
i wyliczasz 'n'..
pamiętaj, że n∊N
+
4 mar 11:25
potrzebująca: czyli wynik będzie n=
√716 ? Bo nie wiem czy się gdzieś nie pomyliłam
4 mar 11:37
Kejt: pomyliłaś..
n ma być liczbą naturalną!
4 mar 11:43
potrzebująca: No więc się jednak pomyliłam
W jaki sposób należy to rozpisać bo ja zrobiłam to tak
1065=−19+3n2*n
1065+9,5=1.5n2
1074=1.52
n2=716
4 mar 11:48
4 mar 11:49
4 mar 11:49