Granice ciągów (+ tw. o 3 ciągach)
kormen: Witajcie, mam problem z obliczeniem kilku granic ciągów. Czy wiecie może jak obliczyć te
granice ciągów? Nie chodzi mi o chamskie wyniki

tylko sposób liczenia po kolei, bo nie wiem
jak się do tego zabrać.
a) lim (
3√1+n +
3√1−n )
b) lim (
√n+6√n+1 −
√n)
| | 1+3+...+(2n−1) | |
e) lim |
| |
| | 2+4+...+2n | |
oraz ile wynosi konkretnie granica z tych już policzonych wyrażeń:
a)
3√n+1n
4 mar 10:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) stosujesz przekształcenie wykorzystujące wzór skróconego mnożenia:
| | a+b | | a2−ab+b2 | | a3 + b3 | |
a + b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a2−ab+b2 | | a2−ab+b2 | |
b) analogiczne przekształcenie:
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
a − b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
c) dzielisz przez najwyższy wyraz w mianowniku ... czyli przez 4
n
d) dzielisz przez najwyższą potęgę mianownika czy przez 'n'
e) w liczniku i mianowniku masz sumy ciagów arytmetycznych ... wyznacz je a później oblicz
granicę
a)
∞
b) 1/5 <−−− potęgi się kłaniają
coś widzę, że podstawowych granic nie umiesz rozwiązywać ... bierz się lepiej do roboty bo
będzie ciężko we wrześniu (o czerwcu nawet nie będziesz miał co marzyć)
4 mar 10:21
kormen: Dzięki za odpowiedź, możesz jednak rozwinąć bardziej przykład c i d ?
4 mar 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a | |
limn−>∞ ( |
| )n = 0 ... gdy a<b (czyli gdy ten ułamek <1) |
| | b | |
jak podzielisz przez 4
n licznik i mianownik to co otrzymasz
| | stała | |
analogicznie (d) ... limn−>∞ |
| = 0 ... gdy tylko α>0 |
| | nα | |
4 mar 10:37
kormen: Jak podzielę przez 4
n licznik i mianownik?
| | 3n−2n | | 4n | |
to wychodzi |
| * |
| czyli jakby nic nie wychodzi bo znów |
| | 4n | | 4n−3n | |
się skróci, nie rozumiem tego.
4 mar 10:46
Aga1.: Nie mnóż przez odwrotność dzielnika, tylko licznik zapisz tak
| | 3n−2n | | 3n | | 2n | | 3 | | 2 | |
|
| = |
| − |
| =( |
| )n−( |
| )n |
| | 4n | | 4n | | 4n | | 4 | | 4 | |
podobnie mianownik i skorzystaj z wcześniejszych podpowiedzi.
4 mar 12:33