Funkcje
olkaq: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć kresy górne i dolne oraz wartość najmniejszą i największą
i może jeszcze czym się różnią.
4 mar 08:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
kres górny i dolny różni sie tym od wartości najmniejszej i największe ... że kres górny i
dolny nie MUSI być osiągnięty ... np:
| | 1 | |
f(x) = |
| (dla x>0) nie posiada najmniejszej wartości ... natomiast posiada kres dolny = |
| | x | |
0
innymi słowy:
kres dolny −−− to największa taka wartość 'm', że: ∀
x∊Df f(x) ≥ m
najmniejsza wartość −−− to taka liczba 'a', że: ∀
x∊Df f(x) ≥ m ⋀ ∃
xo∊Df f(x
0) = a
4 mar 09:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam przy najmniejsze wartości winno być 'a' zamiast 'm' (w pseudodefinicji)
4 mar 09:25
PW: olkaq: A w ogóle to są d e f i n i c j e. Tego się trzeba nauczyć "na pamięć" (innej
metody nie ma). Tak samo jest z logarytmem, pierwiastkiem, pochodną i każdą inną
definicją..Utrwalenie pojęcia przychodzi wraz z ćwiczeniami − trzeba rozwiązywać zadania.
Najczęściej jednak bywa tak, że człowiek marudzi: wytłumacz mi te logarytmy, bo ja w ogóle tego
nie rozumiem. A gdy go spytać o cokolwiek, okazuje sie, że nie nauczył się definicji.
Ja Cię nie krytykuję, ale z doświadczenia (wieloletniego) wiem, że główny problem polega na
tym.
4 mar 09:59