matematykaszkolna.pl
Funkcje olkaq: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć kresy górne i dolne oraz wartość najmniejszą i największą i może jeszcze czym się różnią.
4 mar 08:55
Artur_z_miasta_Neptuna: kres górny i dolny różni sie tym od wartości najmniejszej i największe ... że kres górny i dolny nie MUSI być osiągnięty ... np:
 1 
f(x) =

(dla x>0) nie posiada najmniejszej wartości ... natomiast posiada kres dolny =
 x 
0 innymi słowy: kres dolny −−− to największa taka wartość 'm', że: ∀x∊Df f(x) ≥ m najmniejsza wartość −−− to taka liczba 'a', że: ∀x∊Df f(x) ≥ m ⋀ ∃xo∊Df f(x0) = a
4 mar 09:25
Artur_z_miasta_Neptuna: tam przy najmniejsze wartości winno być 'a' zamiast 'm' (w pseudodefinicji)
4 mar 09:25
PW: olkaq: A w ogóle to są d e f i n i c j e. Tego się trzeba nauczyć "na pamięć" (innej metody nie ma). Tak samo jest z logarytmem, pierwiastkiem, pochodną i każdą inną definicją..Utrwalenie pojęcia przychodzi wraz z ćwiczeniami − trzeba rozwiązywać zadania. Najczęściej jednak bywa tak, że człowiek marudzi: wytłumacz mi te logarytmy, bo ja w ogóle tego nie rozumiem. A gdy go spytać o cokolwiek, okazuje sie, że nie nauczył się definicji. Ja Cię nie krytykuję, ale z doświadczenia (wieloletniego) wiem, że główny problem polega na tym.
4 mar 09:59