matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóz wielomian na czynniki
prosze o pomoc:
prosze o rozwiazanie : 3(x
2
+1) −x(x
2
+1)= 2x(x+5)−(x+5)= 5(x−1)
2
+ (x−1)=
4 mar 07:48
aniabb:
nawias przed nawias (x
2
+1)(3−x) (x+5)(2x−1) (x−1)(5(x−1)+1) = (x−1)(5x−4)
4 mar 07:54