4 mar 07:39
aniabb: tak
4 mar 07:44
PW: A to nie wierzysz w rozwiązanie "tamto" i sprawdzasz tutaj?
Rzeczywiście wynik wydaje się dziwny − arbuz tak bardzo zmalał, a procentowa zawartość wody tak
niewiele się zmieniła. Cóż, arbuz to "prawie sama woda", nawet gdyby połowa wody wyparowała,
to i tak dalej będzie to "prawie sama woda". To piękne zadanie − pokazuje, jak zawodne (nomen
omen) mogą być intuicje ludzkie.
4 mar 11:01
pigor: ..., lub np. tak : niech
x=? szukana zmiana masy w kg,
to np. :
1%*4= 113%(4−x) / *
14*300 ⇔ 3= 4−x ⇔
x=1 kg ,
no a w procentach to 1kg z 4kg =
14*100%= 25%. ...
4 mar 12:59