| 1−cosx | x | |||
dlaczego | =tg | ? | ||
| sinx | 2 |
| x | x | |||
cosx= cos2 | =sin2 | |||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
1=sin2 | +cos2 | |||
| 2 | 2 |
| x | x | x | x | x | ||||||
to 1−cosx= sin2 | +cos2 | −cos2 | +sin2 | = 2sin2 | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | x | |||
sinx= 2sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
| x | ||||||||||||||||||
L= | =...... = tg | ||||||||||||||||||
| 2 |
| x | x | |||
cosx= cos2 | −sin2 | |||
| 2 | 2 |
| x | ||
k = | , na koncu podmienic (ale to nie do Ciebie Eta − nieśmiałbym zwracać Ci uwagę ) | |
| 2 |
| 1−cosx | 1−(cos2x2−sin2x2) | |||
L= | = | = | ||
| sinx | 2sinx2cosx2 |
| 1−cos2x2+sin2x2 | ||
= | = | |
| 2sinx2cosx2 |
| sin2x2+sin2x2 | 2sin2x2 | |||
= | = | = | ||
| 2sinx2cosx2 | 2sinx2cosx2 |
| sinx2 | ||
= | = tgx2= P . ... ![]() | |
| cosx2 |
| x | x | |||
1−cosx= 2sin2 | 1+cosx= 2cos2 | |||
| 2 | 2 |