rozwiąż równanie
natalina19: Rozwiąż równanie : x3−6x2−2x+12=0
3 mar 23:17
m: x3−6x2−2x+12=0
x2(x−6)−2(x−6)=0
(x−6)(x2−2)=0
(x−6)(x−2)(x+2)=0
x=6, x=2, x=−2
3 mar 23:18
Janek191:
x3 − 6 x2 −2 x + 12 = 0
x2 *( x − 6) − 2*( x − 6) = 0
( x − 6)*( x2 − 2) = 0
( x − 6)*( x − √2)*( x + √2) = 0
x − 6 = 0 ∨ x − √2 = 0 ∨ x + √2 = 0
Odp. x = 6 ∨ x = √2 ∨ x = − √2
==================================
a2 − b2 = (a − b)*(a + b)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 mar 08:06
Janek191:
( x − 6)*( x2 − 2) = 0
(x − 6)*(x − √2)*(x + √2) = 0
x = 6 ∨ x = √2 ∨ x = − √2
=============================
4 mar 08:44
Janek191:
( x − 6)*( x2 − 2) = 0
(x − 6)*(x − √2)*(x + √2) = 0
x = 6 ∨ x = √2 ∨ x = − √2
=============================
4 mar 08:45