Równanie wielomianowe z parametrem
matt: Rozwiąż równanie x3 − (a2 − a + 7)x − (3a2 − 3a − 6) = 0, jeśli jednym z jego rozwiązań jest
liczba −1.
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Zacząłem je rozwiązywać, ale nie wiem czy mój tok
rozumowania jest dobry. Najpierw Hornerem podzieliłem przez −1, resztę (2a2 − 2a − 14)
przyjąłem za równa 0 i z niej obliczyłem 2 możliwe wartości parametru a, i podstawiłem go do
równania kwadratowego które było ilorazem z tabelki. Niestety, coś tu nie gra. W odpowiedziach
zbiór rozwiązań równania to −1; −3; 4
3 mar 22:27
sushi_ gg6397228:
podstaw pod "x" liczbę "−1" i policz "a"
potem mozna coś podzielić Hornerem
3 mar 22:29
Eta:
W(−1)=0 ⇒ ....... a2−a−6=0 ⇒ (a−3)(a+2)=0 ⇒ a=3 v a= −2
dla a= 3 i dla a=−2
x3−13x−12=0 ⇒(x+1)(x+3)(x−4)=0 ⇒ ....
3 mar 22:37
matt: Dzięki wielkie. Zastanawiam się, gdzie popełniłem błąd gdy dzieliłem Hornerem. Wyszło bardzo
zbliżone wyrażenie 2a
2 − 2a − 14 zamiast 2a
2 − 2a − 12
3 mar 22:49
matt: Hehe, już nawet wiem. Nie uwzględniłem minusa przed współczynnikami. Gapa ze mnie
3 mar 22:51