Znajdź współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu
marcin: Znajdź współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu
2x+y−3=0 (x+3)2+y2=4
3 mar 22:05
krystek: podstaw y=−2x+3 do r−nia okręgu i wylicz x
3 mar 22:06
Beti: dokonaj podstawienia:
(x+3)2 + (3−2x)2 = 4
zastosuj wzory skróconego mnożenia, uporządkuj, oblicz deltę
3 mar 22:07
Eta:
3 mar 22:09
marcin: Delta wychodzi ujemna
3 mar 22:12
Beti: skoro Δ wychodzi ujemna, to co to znaczy? Zresztą
Eta rozwiązała Ci to zad. graficznie
3 mar 22:16
marcin: hehe, napisałem tak w ramach informacyjnych

dzięki za pomoc wszystkim
3 mar 22:25
Eta:
3 mar 22:25