klasa abstrakcji
kuba: Witam, proszę o podpowiedź.
Mam daną relację: (x,y)R(z,t) ⇒ x−z ∊ Z
i mam wyznaczyć klasę abstrakcji w pkt (2,13) i (13,2)
3 mar 22:02
Basia: Z oznacza l.całkowite zapewne
[(2,13)] = {(x,y): x−2 ∊Z} = {(x,y): x∊Z ∧ y∊R}
[(13,2)] = {(x,y): x−13∊Z} = {(m+13,y): m∊Z ∧ y∊R}
3 mar 22:29
PW: | | 1 | |
Kurde, kuba, to się nazywa klasa abstrakcji o reprezentancie (2, |
| ), a nie w |
| | 3 | |
Basia litościwie pominęła milczeniem, ale ja myślę, że chociaż nie bredzić.
3 mar 22:37
alicja: ok, nauczę się, niestety tak mnie nauczyła moja "ukochana" pani dr

dziękuję za pomoc
3 mar 22:42
Basia: A można spytać co studiujesz ?
Wygląda mi na matematykę, ale....................
3 mar 22:47