Zapis
Brak wiedzy: czesc mozecie mi wytlumaczyc ponizszy zapis zapis
f(x,y)
d −> pochodna czastkowa
Δ − pochodna
| df | |
| Δx − > chodzi mi o ten zapis po co tu jeszcze jest to Δx ? |
| dx | |
3 mar 21:38
xmateox: Δx to przyrost argumentu funkcji, z której liczymy pochodną.
| | df | |
Zapis |
| Δx oznacza różniczkę funkcji f (dla jednej zmiennej) |
| | dx | |
3 mar 22:55
Brak wiedzy: czyli jak mamy:
f(x,y) = x
2*y
to to ponizsze jest prawidlowe ?
3 mar 23:11
xmateox: jeżeli chcesz obliczyć pochodną funkcji wielu zmiennych f(x,y) to zapisujesz to jako samo
| | df | |
|
| (jeżeli różniczkujesz po x) Δx dodajesz gdy liczysz różniczkę. |
| | dx | |
RÓŻNICZKA to nie to samo co POCHODNA (chociaż licząc pochodną potocznie mówi się o
różniczkowaniu), różniczka to iloczyn pochodnej i przyrostu argumentu.
tak więc pochodna po zmiennej x z f(x,y) jest równa tak jak zapisałeś/aś
| df | |
| =(x2*y)'x = y*(x2)'x=y*2x=2x*y |
| dx | |
3 mar 23:30
Brak wiedzy: najlepsze wytlumaczenie na swiecie dzieki oplacalo sie czekac
3 mar 23:37