Rozwiąż równanie
51: Potrzebuje waszej pomocy w rozwiązaniu następującego równania:
2xex2=0 (e jest podniesione do potęgi "x", a x jest podniesione do potęgi 2)
mój pomysł na rozwiązanie:
2xex2=0 /2
xex2=0
x=−ex2 /ln
lnx=x2
x2=1
3 mar 21:21
PW: xeu=0
zastanów się jeszcze raz − iloczyn jest zerem.
3 mar 21:29
51: Można dokładniej? Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Potraktowałem e jako liczbę dlatego
przeniosłem ją na prawą stronę.
3 mar 21:34
Mila:
a*b=0⇔a=0 lub b=0
x*ex2=0⇔x=0 lub ex2=0 a to jest niemożliwe( funkcja wykładnicza ma wartości>0)
zatem x=0
3 mar 21:38
51: Dla jasności jest to zadanie na badanie monotoniczności i ekstremów funkcji, a przykład który
podałem jest wynikiem pochodnej ex2.
Czyli podsumowując wynikiem równania jest x=0?
3 mar 21:46
Mila: Tak, to jest miejsce zerowe Twojej pochodnej.
3 mar 22:07