KL
OLA: | | 2π | |
Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak oblicza się takie wyrażenia jak sin |
| ? Będe wdzieczna |
| | 3 | |
3 mar 21:00
krystek: dla ułatwienia zapisu
sin120=sin(180−60)=sin60
3 mar 21:05
yeti: normalnie pi to jest 180 stopni zatem 2/3 pi to 120 stopni
a sin 120 stopni to sin(180−60)stopni cwiartka druga zatem sin jest dodatni czyli sin60 stopni
= pierwiastek z 3 przez 2
3 mar 21:05
3 mar 21:11
OLA: dziękuje bardzo!
3 mar 21:12
OLA: hmmm, chociaz w sumie nie rozumiem jednego przejścia.
Owszem, sin120= sin(180−60) tylko czemu potem liczymy wartość tylko na sin60 ?
3 mar 21:16
3 mar 21:18
asdf: sin(120) = sin(90 + 30) = cos(30)
3 mar 21:19
OLA: Rany, faktycznie. Dzieki raz jeszcze
3 mar 21:19