zbiory
se: Wypisz wszystkie elementy zbiorów lub 10 elementów jesli jest ich nieskonczenie wiele:
a) {(x,y,z) ∊ {0,1,2} x {0,1,2} x {0,1,2} : | x−y | = 1 ⋀ z = max { x,y }}
b) {( a, b ) ∊ N2 : | a − 1 | < 3 ⋀ b = min {2 , a }}
c) {(x1, x2, x3, x4, ) ∊ ( −∞, 5)4 : |x1 − x3 | ≤ 2, |x2 + 4| <3, |x4 − 2 |> 10,
x−4 < x1 }
Prosze o pomoc chociaż z jednym bo nie kumam jak to zrobic...
3 mar 21:00
xmateox: zapis (x,y,z) oznacza ciąg trzech liczb, lub punkt w przestrzeni trójwymiarowej, tu masz
zapisane że (x,y,z) należy do iloczynu kartezjańskiego 3 zbiorów (czyli możliwe jest każde
zestawienie w 3−wyrazowy ciąg) Np
mając zbiory A={1,2}, B={3,4} ich iloczyn kartezjeński będzie wynosić
AxB={(1,3),(1,4),(2,3),(2,4)}
tak więc w podpunkcie a) masz zbiór
Z={(0,0,0),(0,0,1),(0,0,2),(0,1,0),(0,1,1),(0,1,2),...,(2,2,2)}
Masz również warunek, że |x−y|=1 co można zapisać jako x−y=1 lub x−y=−1, oraz kolejny warunek
z=max{x,y} czyli że zmienna z musi być maksymalną ze zbioru {x,y} (gdyby x=1, y=2 to z=2). w
zapisie mamy koniunkcję, tak więc spełnione muszą być wszystkie warunki. zbiór jest skończony,
więc należy wypisać wszystkie elementy
kolejne robisz podobnie
3 mar 23:05