Oblicz.
Hera: Oblicz √8−2√15 − √57−12√15.
Podpowie ktoś ?
3 mar 20:18
yeti: wzor skruconegomnozenia
3 mar 20:25
Hera: żadnych nie widzę
3 mar 20:25
yeti: w pirwszym pier5 i pierw 3
3 mar 20:27
yeti: teraz widzisz a w drugim sam pomysl uzyj mozgu
3 mar 20:28
yeti: w takich zadaniach najczesciej sa ukryte wzory skroconego mnozenia trzeba dobrze szukac
3 mar 20:28
ogipierogi: a ty yeti kup słownik
3 mar 20:28
yeti: ogipierogi mądrala
3 mar 20:30
Hera: spoko yeti dużo powiedziałeś...
3 mar 20:32
Eta:
√(√3−√5)2 −√(2√3−3√5)2=......
3 mar 20:37
pigor: ..., np. tak : zrobię to dla 47 zamiast 57, bo z 57−ką
nic nie mogę wymyśleć...
√8−2√15− √47−12√15= √5−2√5√3+3−
√27−2*3√3*2√5+20=
=
√√52−2√5√3+√32 −
√(3√3)2−2*3√3*2√5+(2√5)2=
=
√(√5−√3)2−
√(3√3−2√5)2= |
√5−
√3| − |3
√3−2
√5|=
=
√5−
√3−(3
√3−2
√5)=
√5−
√3−3
√3+2
√5=
3√5−4√3. ...
3 mar 20:40
pigor: ... , tak ,
Eta wie jak to zrobić dla 57 . ...
3 mar 20:43
Krzysiek : ze wzoru √x2=|x| wiec bedzie = |√3−√5|−|2√3−3√5|= teraz skorzystaj z definicji
wartosci bezwzglednej ze |x|=x dla x≥0 i |x| =−x dla x<0
3 mar 20:48
Eta:
3 mar 20:51