planimetria
Kasia: W trójkącie ABC dane są długości boków AB=4, AC=6 i długość środkowej AA'=√10 . Oblicz
długość trzeciego boku trójkąta oraz sumę długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
i dlugości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
3 mar 19:51
+-: z twierdzenia Carnota
c=8
3 mar 21:05
Mila:

AA'=
√10
|CB|=a
w ΔAA'C z tw. cosinusów:
| | 1 | | 1 | |
s2=( |
| a)2+b2−2* |
| a*b*cosγ |
| | 2 | | 2 | |
z tw. cosinusów w ΔABC
4
2=6
2+a
2−2a*6 cosγ
a
2=64
a=8
Resztę możesz policzyć, w razie kłopotów pisz.
3 mar 21:26