logarytmy
fryta70: Rozwiąż
a) (−2x−1)(−2x−1)=
b) log{5}4−log{5}20 =
3 mar 19:04
Alex: a) = −(2x+1)2=−(4x2+4x+1) i dalej Δ i pierwiastki
b) = log515=−1
3 mar 19:09
fryta70: a czemu minus przed nawiasem

?
3 mar 19:16
Jolanta: wzór na logarytmy
przy odejmowaniu dzielisz jesli oczywiscie masz takie same podstawy
bo
3 mar 19:16
Jolanta: wzór na logarytmy
przy odejmowaniu dzielisz jesli oczywiscie masz takie same podstawy
bo
3 mar 19:16
fryta70: Logarytm załapałam ale nadal nie wiem czemu jest minus przed nawiasem w przykladzie a
3 mar 19:19
Alex: mój błąd. ma byc bez minusa. przepraszam
3 mar 19:21
Jolanta: A tez nie wiem (−2x−1)2=4x2+4x+1
3 mar 19:24
fryta70: czyli 4x2+4x+1 i z tego liczyc pierwiastki?
3 mar 19:25
Jolanta: Tak
3 mar 19:26
fryta70: Dzieki za pomoc
3 mar 19:27
Alex: tak Δ=0, czyli x1=x2=−4/8=−1/2
3 mar 19:27