Stożek o wysokości 4 i promieniu podstawy 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą p
kot :

to różowe to przekrój. z trójkąta narysowanego obok policzyłem tworzącą i powstał mi przekrój
w kształcie trójkąta równoramiennego. I teraz zaczynają się schody. cięciwa wychodzi
masakryczna. Czy mógłby ktoś to sprawdzić ?
3 mar 18:53
Basia: napisz całą treść zadania, bo nie wiadomo o co chodzi
3 mar 19:08
kot : sorry coś źle zrobiłem
Stożek o wysokości 4 i promieniu podstawy 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
wierzchołek stożka i cięciwę podstawy nie będąca średnicą. Pole otrzymanego przekroju jest
równe 6. Wyznacz długość cięciwy
3 mar 19:19
Skipper:
... policzyłeś tworzącą
− z pola i tworzących policz sinα i dalej cięciwę
3 mar 19:25
Skipper:
l=
√52
| | 3 | |
12=52sinα ... ⇒ sinα= |
| |
| | 13 | |
c=2lsin(α/2)
3 mar 19:35
kot : tak tak racja wyszło. dzięki
3 mar 19:44