.
kot: wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n dla których równanie x3+mx+n=0 ma trzy pierwiastki
takie że x1=x2=x3+1
wiem że to się równa (x−x1)(x−x1)(x−x1+3)=0
3 mar 18:33
kot: pomożecie?
3 mar 18:45
pigor: ...., jeśli już, to nie tak : z założenia
x
1= x
2= x
3+1 ⇔ x
2=x
1 i x
3+1=x
1 ⇔ x
2= x
2 i x
3= x
1−1 , wtedy
x3+mx+n (x−x
1)
2(x−(x
1−1))= (x
2−2xx
1+x
12) (x−x
1+1)=
= x
3−x
1x
2 itd. wymnóż, pogrupuj , porównaj , albo łatwiej od razu skorzystaj
z wzorów Viete'a dla równania 3−ego stopnia i rozwiąż układ równań o niewiadomych m,n, x
1
3 mar 18:48
kot: dobrze myśle?
x1+3=0
m=−x12
n=x13−3x12
3 mar 18:49
Basia: miałeś już podobne; pomyśl trochę sam
3 mar 18:49
kot: dzięki
3 mar 18:50
kot: już wiem gdzie mam błąd. dzięki za pomoc dzisiaj
3 mar 18:51