prosze o pomoc
kot: Rozwiąż równanie:
x2log2(3x−2)−5*log2(3x−2)−4x2+20=0
3 mar 18:25
pigor: ..., np. tak : w zbiorze 3x−2>0 ⇔ x>
23 ⇔ (*)
x∊(23;+∞)
masz :
x2log2(3x−2)−5*log2(3x−2)−4x2+20= 0 ⇔ log
2(3x−2)(x
2−5)−4(x
2−5)= 0 ⇔
⇔ (x
2−5) (log
2(3x−2)−4)= 0 ⇔ x
2−5= 0 ∨ log
2(3x−2)−4=0 ⇔
⇔ x
2=5 ⋁ log
2(3x−2)= 4 ⇔ |x|=p{5| ∨ 3x−2=2
4 stad i z (*) ⇒ x=
√5 ∨ 3x= 2+16 ⇔
⇔ x=
√5 ∨ 3x=18 ⇔
x∊{√5, 6} . ...
3 mar 18:36
Basia:
podstawmy m = log2(3x−2) 3x−2>0 x>23
mamy równanie
mx2 − 5m − 4x2 + 20 = 0
(m−4)x2 − 5(m−4) = 0
(m−4)x2 = 5(m−4)
dla m=4 mamy równanie
0 = 0
czyli może być
log2(3x−2) = 4 = log216
3x−2=16
3x = 18
x=6
dla m≠4 mamy
x2 = 5
x = −√5 (nie spełnia warunków zadania)
lub x=√5
3 mar 18:39
kot: jesteście wspaniali

3 mar 18:40