wielomiany...
poprawka z matmy: wiedzac ze liczby 3 i −4 sa pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+3x2−10x−24, znajdz trzeci
pierwiastek. Bardzo prosze o pomoc.
17 sie 23:05
Eta:
Witam.
1/sposób:
W(x) = ( x −3)( x+4)( x − x
3)= ( x
2 +x −12)( x −x
3) =
= x
3 − x
2*x
3 +x
2 − x*x
3 −12x +12x
3
Wielomiany tego samego stopnia są równe , jeżeli współczynniki
przy tych samych potęgach 'x" są równe.
zatem : porównujey wyrazy wolne wielomianów
12x
3 = −24 =>
x3= −2
2/ sposób:
P(x)=( x −3)( x+4)= x
2 +x −12
W(x) : P(x)= (x
3 +3x
2 − 10x −24) : ( x
2 +x −12) = x +2
−x
3 −x
2 +12x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 2x
2 +2x −24
− 2x
2 −2x +24
−−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
zatem: W(x) = ( x−3)( x +4)( x +2)
to
x3= −2
3/sposób: rozkładamy W(x) na czynniki:
W(x) = x
3 +2x
2 +x
2 +2x −12x −24 = x
2( x +2) +x( x +2) −12( x +2)=
= ( x+2) ( x
2 +x −12) = ( x +2)( x −3)( x +4)
x3= −2
17 sie 23:57
Eta:
Dodam jeszcze do 1/sposobu:
x
3 +( − x
3 +1)*x
2 − (x
3 +12)*x +12x
3
−x
3 +1 = 3 ∊ −( x
3 +12)= −10 ⊂ 12x
3 = −24
x
3 = −2 ∊ x
3 = −2 ∊ x
3 = −2
Dobranoc
18 sie 00:09
Eta:
poprawiam jeszcze chochlika

powinno być: − ( x
3 +12)= −10
18 sie 00:11
poprawka z matmy: dziekuje Eta

super mi wytlumaczylas to zadanie
18 sie 18:17
DK: kiedy masz poprawle z matmy ja 26 sierpnia i tez zawziecie cwicze
18 sie 20:05
Eta:
18 sie 21:17