matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność:
Rose:
Rozwiąż nierówność:
2x
2x
−
≤0
x+1
x−1
D=R\{−1,1}
2x(x−1)−2x(x+1)
≤0
(x+1)(x−1)
2x
2
−2x−2x
2
−2x
≤0
(x+1)(x−1)
−4x
≤0
(x+1)(x−1)
−4x(x+1)(x−1)≤0 −4x(x+1)(x−1)≤0 x
1
=0; x
2
=−1; x
3
=1 x∊(−1,0> U (1,+
∞
) jest ok?
3 mar 18:15
Jolanta:
Dobrze
3 mar 18:21