Ciąg gemoetryczny
Adam: Proszę o pomoc w zadaniu
Za trzy książki, których ceny tworzą ciąg geometryczny, zapłacono 61 zlotych. Za pierwszą i
drugą razem zapłacono o 11 złotych więcej niż za trzecią. Ile zapłacono za każdą książkę.
Nie wiem jak ruszyć z tym zadaniem
czyli S
n=61 co dalej?
a
n=a
1*q
n−1
3 mar 18:05
Jolanta: a1+a2=a3+11
3 mar 18:10
Basia:
x − cena pierwszej
x+x*q+x*q
2 = 61
x+x*q = x*q
2+11
x+x*q + x*q
2 = 61
x+x*q − x*q
2 = 11 /*(−1)
x+x*q + x*q
2 = 61
−x−x*q + 2x*q
2 = −22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x*q
2 = 39
x*q
2 = 13
13(1+q+q
2) = 61q
2
wylicz q i resztę
3 mar 18:12
Adam: czy tutaj nie powinno być
x+x*q+x*q
2=61
−x−x*q+
x*q2=−11
i dalej
2x*q
2=50 /:2
x*q
2=25 /:q
2
3 mar 19:32