.
kot: Dane jest równanie x4 +mx2 +n =0 . Wyznacz zależność między liczbami x1 , x3 ,m,n , aby to
równanie miało cztery pierwiastki takie, że x1 = −x2 i x3 = −x4
3 mar 17:59
Basia:
x4 + mx2 + n = (x−x1)(x−x2)(x−x3)(x−x4) = (x−x1)(x+x1)(x−x3)(x+x3) =
(x2−x12)(x2−x32) = x4 −(x12+x32)x2 + x12x32
stąd masz
m = −(x12+x32)
n = x12*x32
3 mar 18:04
kot: dziękuje
3 mar 18:13
pigor: ,,, , lub dalej np. tak :
x
12+x
32= −m i x
12x
32=n /*2 ⇔ x
12+x
32= −m i 2x
12x
32=2n /+ stronami ⇒
⇒ x
12+2x
12x
32+x
32= −m+2n ⇔
(x12+x32)2= 2n−m i
m<2n . ...
3 mar 18:24