Równośc trygonometryczna
das: | | √3 | |
Witam, czy rozwiązanie równości cosx= |
| : |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| π +2kπ − |
| π +2kπ, k∊c |
| 4 | | 4 | |
jest tak samo poprawne jak to:
| 1 | | 7 | |
| π +2kπ |
| π +2kπ, k∊c ? |
| 4 | | 4 | |
3 mar 17:55
Dominik: tak
3 mar 17:56
3 mar 18:08
das: Oczywiście PW masz rację, przepisałem z następnego przykładu przypadkiem. Ale chodzi mi o to
czy dwa te rozwiązania są sobie równoważne?
3 mar 18:29
Basia: są równoważne bo
| 7 | | 8−1 | |
| π+2kπ = |
| π+2kπ = (2−14)π + 2kπ = |
| 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2π − |
| π + 2kπ = − |
| π + 2(k+1)π = − |
| π + 2mπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a to jedno i to samo
3 mar 18:33
das: Ok, przeanalizowałem sobie wykres i teraz widzę, że to jedno i to samo. Ale teraz pytanie, gdy
na maturze jest jakiś tam klucz taka odpowiedź zostanie mi na pewno uznana? Jest jakaś zasada
jak się powinno zapisywać te rozwiązania? Bo ja zawsze patrzę na przedział (0,2π) i zapisuje
te rozwiązania, a np. w zbiorze kięłbasy jest różnie, nieraz po lewej i prawej stronie osi Y
itp Które lepiej się trzymać? (czyt. jak zawsze np. oficjalne rozwiązania są podawane?) Nikt
się nie przyczepi?
3 mar 18:40
Dominik: kazde poprawne rozwiazanie jest punktowane maksymalnie
3 mar 18:43
das: | | 1 | | 5 | | 7 | |
A mógłby ktoś rozwiązać cosx= − |
| ? Wychodzi mi |
| π +2kπ, k∊c v |
| π +2kπ, k∊c |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
a w książce jest inaczej...
3 mar 18:57
Janek191:
| | 1 | | 2 | | 4 | |
cos x = − |
| ⇔ x = |
| π + 2π *k ∨ x = |
| π + 2π* k |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
k − dowolna liczba całkowita
3 mar 19:25
PW: Praktycznie lepiej jest rysować cosinus na przedziale (−π,π>. Ładnie widać parzystość (symetrię
| | π | |
względem osi OY). Pierwiastki są symetryczne, np jeśli |
| jest pierwiastkiem, to |
| | 3 | |
| | π | |
− |
| − też − unikamy w ten sposób pomyłki. |
| | 3 | |
| | 1 | | π | | π | | 2 | |
cosx=− |
| − jeden pierwiastek jest równy − |
| − |
| =− |
| π, drugi jest symetryczny |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
względem 0, czyli równy |
| π. Po dodaniu do jednego i drugiego wielokrotności 2π dostajemy |
| | 3 | |
dwie serie pierwiastków:
To jest zjawisko, o którym piszesz, że występuje w zbiorze A. Kiełbasy.
Oczywiście nie ma cudów, to są te same pierwiastki co u
Janka191, seria pierwsza jest
zapisana "z przesunięciem" o 2π w lewo w stosunku do podanej przez .
Janka191.
Również sinus praktyczniej jest rysować na (−π,π>, mnie łatwiej jest zobaczyć pierwiastki − są
"bliżej zera" i mniej w ten sposób możliwości pomyłki. Poza tym ładniej widać nieparzystość
funkcji sinus − pierwiastki równań sinx=a i sinx=−a są symetryczne względem 0. Popróbuj sam −
warto!
3 mar 20:27