Nierówności wymierne .
ania.: a)
− 6x+1
_____ <4
2x+2
Dziedzina :
2x+2≠0
2x≠ −2 / : 2
x= −1
− 6x+1
______< 4
2x+2
− 6x+1
______− 4 <0
2x+2
− 6x+1 ( 4*2+2)
______ − ________ <0
2x+2 2x+2
−6x+1 − 8x+8
__________ <0
2x+2
−14x+9
______ <0
2x+2
( −14x+9)* ( 2x+2)<0
−14x+9=0 2x+2=0
−14x= −9/: (−14) 2x= −2/ :2
x=914 x= −1
Dobrze to rozwiązałam ?
Jeśli nie to proszę o poprawkę.
3 mar 17:52
krystek: 4 linia popraw "−"przed kreska ułamkową −4(2x+2)=−8x−8
3 mar 17:56
ania.: czyli końcówka będzie taka :
(−14x−7)*(2x+2)<0
−14x−7=0 2x+2=0
−14x=7/:(−14) 2x= − 2:2
x = − 714 x= (−1)
x= − 12
tak ? ; )
3 mar 18:21