Bryly
Albi: W stozek o wysokosci 8 wpisano kule. punkt stycznosci kuli ze stozkiem podzielil tworzaca
stozka w stosunku 2 : 3 . Oblicz promien kuli. rozpatrz dwa przypadki
3 mar 17:39
Albi:
3 mar 18:11
Mila:

|OS|=8
W stozek o wysokosci 8 wpisano kule. punkt stycznosci kuli ze stozkiem podzielil tworzaca
stozka w stosunku 2 : 3 .
|OB|=|KB|=3x punkty styczności są jednakowo odległe od wierzchołka kąta
R=3x
z Tw Pitagorasa
(5x)
2=(3x)
2+8
2
25x
2=9x
2+64
16x
2=64
x
2=4
x=2
Z ΔPKS:
r
2+4
2=(8−r)
2 stąd
II przypadek
zrobisz sama czy narysować szkic
r=3
3 mar 19:44
Albi: mysle ze ogarne ^^ i zrobie sam i nie sama ^^

dzieki wielkie ; )
3 mar 21:49
Mila: W razie kłopotów pisz.
3 mar 22:36