rozwiąż równanie
Adam: Proszę o pomoc
| (x+1)(x+1) | | (2x−1)(2x+1) | | (2x+1)(x+1) | |
| + |
| + |
| =0 |
| (2x+1)(x+1) | | (x+1)(2x+1) | | (2x+1)(x+1) | |
| x2+x+x+1+4x2+2x−2x−1+2x2+2x+x+1 | |
| =0 |
| 2x2+2x+x+1 | |
Δ=25−28
Δ<0
3 mar 17:26
Basia:
jeżeli dobrze przepisałeś to jest dobrze
po prostu równanie nie ma rozwiązania
(sprawdź w liczniku pierwszego ułamka nie powinno być x−1)
3 mar 17:37
Mila: | (x+1)2+(2x+1)(2x−1) | |
| =−1 |
| (2x+1)(x+1) | |
| x2+2x+1+4x2−1 | |
| =−1 |
| (2x+1)(x+1) | |
5x
2+2x=−(2x
2+2x+x+1)
| | −1 | |
7x2+5x+1=0 i x≠−1 i x≠ |
| |
| | 2 | |
Δ<0
Brak rozwiązań.
Masz dobrze.
3 mar 17:43
Adam: Jest dobrze przepisane (też myślalem że się pomyliłem jednak jest x+1). Dziękuję za pomoc.
3 mar 17:44