funkcje
ahu8: 1. Jest funkcja f(x)=cos2x−3cosx
dla jakich argumentów z przedziału <0,2π> wartości funkcji są mniejsze od 1? (czy ja mam
narysować tą funkcję? ale za bardzo to nie wiem jak)
2. Są funkcje f(x)=x2−2mx+m2−1, g(x)=−x
Dla jakich wartości m wykres f leży nad wykresem g, a suma miejsc zerowych f jest nie większa
od wartości ich iloczynu?
(wykombinowałam tak:
a>0, Δ>0, x1+x2 ≤ x1x2
2m≤m2−1
m∊(∞, 1−√2)u(1+√2,∞) przy czym pierwszą część odrzucam, bo wykres byłby pod g(x))
3 mar 17:12
PW: cos2x=2cos2x−1,
rozwiazać nierówność
2cos2x−3cosx−1<1
3 mar 17:17
ahu8: 2t2−3t−2<0
Δ=25
sinx=−1/2 sinx=2 (odpada)
x= −π/6
3 mar 17:27
Basia:
ad.1
f(x) = cos2x − 3cosx = 2cos2x − 1 − 3cosx
i rozwiązujesz nierówność
2cos2x − 3cosx − 1 ≤ 1
2cos2x − 3cosx − 2 ≤ 0
ad.2
dobrze ale za mało
jeszcze musisz dodać warunek
x2 − 2mx + m2−1 > −x
x2 + (1−2m)x +(m2−1) > 0
czyli Δ=(1−2m)2 − 4(m2−1) = 1−4m+4m2 − 4m2 +4 = 5−4m<0
czyli m>54
ale to ostatecznie daje ten drugi przedział, który wyznaczyłaś
3 mar 17:30
ahu8: ślicznie dziękuję, ogarnę to sobie jeszcze raz
3 mar 17:35
ahu8: Jeszcze mam problem z tym:
Okrąg jest styczny do prostej y=2x−3 w A=(2,1) i y=x/2+9 w B=(−4,7). Wyznacz równanie okręgu.
(ze wzoru na odległość dwóch punktów AS=BS wyznaczyłam prostą y=x+5, zatem okrąg ma współrzędne
S=(x, x+5) i teraz stoję w miejscu, bo nie wiem do czego może mi to posłużyć?)
3 mar 18:06
ahu8: jakaś wskazóweczka?
3 mar 18:16
PW: Wyznacz wspólny punkt stycznych P − pozwoli policzyć współrzędne S. W trójkącie prostokątnym
SAP możemy policzyć przyprostokątną PA, zaś S=(x,x+5) jest końcem przyprostokątnej i
przeciwprostokątnej.
3 mar 18:21
Basia:
pr. SA ⊥ y=2x−3
2(−x−4) = −(2−x)
−2x − 8 = −2+x
−3x = 6
x = −2
S(−2;3)
teraz policz r=AS
i napisz równanie
3 mar 18:26
ahu8: A=(2,1)
S=(−2,3)
AS=(−2−2)2+(3−1)2 (pod pierwiastkiem)
AS=16+4=20
AS=2√5=r
wzór okręgu:
(x+2)2+(y−3)2=20
3 mar 18:57
ahu8: PW, próbowałam twoim sposobem, ale nie wyszło tak jak powinno, może błąd rachunkowy−spróbuję
raz jeszcze

dziękuję raz jeszcze!
3 mar 18:59
Basia:
3 mar 19:02