Oblicz potęgę
MonikaSz: Znowu ja

Oblicz:
9
1/3 x 9
1/3 x 3
2/3
Doszliśmy, że:
3√9 x
3√9 x
3√3
Co dalej? Ja nie wiem. Proszę o podpowiedź
17 sie 21:09
♊: Moniko obawiam się, że masz błąd w obliczeniach.
3√9 ≠ 9¹/³
3√9 = 9²/³
Takie pytanie podpowiedź
3x = 9
Ile wynosi x ?
17 sie 21:13
Basia:
9=32
stąd
W=(32)1/3*(32}1/3*32/3 = 32/3*32/3*32/3 = 3(2/3)+(2/3)+(2/3) =
36/3 = 32 = 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w Twoim rozwiązaniu jest błąd
32/3≠3√3
32/3 = 3√32 = 3√9
17 sie 21:16
Basia: Witaj Bliźniaku! Nie widziałam, że piszesz. Sorry.
17 sie 21:18
MonikaSz: chociaż nie. błędnie.
wychodzi
3√81 x 3
2/3
3
√3 x ?
już wiem, że błędnie przekształcone 3
2/3 ale nie mam pojęcia jak to zrobić (w książce z
matematyki podpowiedzi nie znalazłam)
i stoję
17 sie 21:18
MonikaSz: ♊: x wynosi 2 − rozumiem trochę z matematyki ale jako, że dawno z nią nie miałam do czynienia
sporo rzeczy nie pamiętam. ze względu na brata który ma poprawkę muszę sobie przypomnieć żeby
go nauczyć (i siebie przy okazji)
17 sie 21:20
Basia:
Podpowiadam ponownie: 9=32 i spójrz na wpisy troszkę wyżej.
17 sie 21:22
♊: MonikaSz: Basia już Ci opisała rozwiązanie krok po kroku
Basia: nic się nie stałoto ja nie napisałem, że pomagam.
17 sie 21:25
MonikaSz: już wiem, że
3√9 x
3√9 x
3√9 =
3√9x9x9 = 9
dziękuję
17 sie 21:26