funkcja
rafał: Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt (−2,4). Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla
argumentów większych od 2. Podaj wzór tej funkcji,
Prosze o pomoc
3 mar 16:50
pigor: ... , otóż z warunków zadania szukana prosta przechodzi przez
punkt (x,y)=
(−2,4) i ma miejsce zerowe
x=2 , czyli szukasz prostej
f(x)=y=ax+b
takiej , że
f(−2)=4 i f(2)=0 ⇔ −2a+b=4 i 2a+b=0 /± stronami ⇔
⇔ 2b= 4 i −4a= 4 ⇔
b=2 i a=−1 , więc
y=−x+2 − szukany
wzór . ...
3 mar 17:27
rafał: dlaczego miejsce zerowe to 2?
3 mar 17:28