wyznacz rownanie
karolinka19: wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez poczatek ukladu wspolrzedych i srodek okregu o
rownaniu x2+y2−2x+4y−5=0.
3 mar 16:43
yeti: prosta ma rownanie y=ax+b
wyznacz srodek okregu bo poczatyek ukladu ma wspolrzedne (0,0)
pozniej podstawiasz wspolrzedne srodka okregu x za x w rownaniu prostej a y za y i masz uklad
rwoanan xktorego obliczysz a i b
3 mar 16:45
karolinka19: naprawde dla mnie to czarna magia wiec prosze jasniej.
3 mar 16:48
yeti: 0=0*a+b srodek okregu =(1,−2)
−2=1*a+b
zatem b=0, a−2 wiec szukana prosta to y=−2x+0 zatem y=−2x
3 mar 16:48
Skipper:
... to napisz równanie prostej przechodzącej przez te dwa ZNANE punkty −
3 mar 16:48
karolinka19: a skad srodek okregu 1 i −2?
3 mar 16:49
yeti: po prostu wspolrzedne punktow sa w postaci np S=(x,y)
albo A=(x,y)
dlatego jak szukasz prostej przechoszacej przez dwa punkty ukladasz uklad rownan gdzie do wzoru
ogolnego prtostej czyli y=ax+b podstawiasz za x w rownaniu prostej wspolrzedna iksową
punktu np s to samo dla y
3 mar 16:50
karolinka19: aha dzieki
3 mar 16:53
yeti: masz w tablicach maturalnych cos takiego
rownanie okregu o srodku S=(a,b) i promieniu r2
x2+y2−2ax−2by+c=0 gdy r2=a2+b2−c >0
wiec wyraznie widac ze −2a musi sie rownac −2 czyli −2a=−2 zatem a=1 to samo dla b
3 mar 16:53
yeti: oczywiscie w przypadku tego okregu podanego przez ciebie −2a=−2 bo u ciebie kolo iksa jest −2
3 mar 16:55