| π | √2 | |||
Trzeba narysować wykres i wyciągnąć wnioski − dla jakich x cos(x+ | )≥− | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
Dobrze jest najpierw zastosować wzór redukcyjny cos(x+ | )=−sinx − łatwiej narysować. | |
| 2 |
Jeśli nie przekształcimy wzoru to tak:
| π | −√2 | |||
cos(x+ | )≥ | |||
| 2 | 2 |
| 3 | −√2 | 5π | −√2 | |||||
cos | π= | lub cos( | )= | |||||
| 4 | 2 | 4 | 2 |
| π | 3 | 5 | π | |||||
0+2kπ ≤x+ | ≤ | π+2kπ lub | π+2kπ ≤x+ | ≤2π+2kπ | ||||
| 2 | 4 | 4 | 2 |
| π | 3 | 1 | ||||||
− | +2kπ≤x≤ | π+2kπ lub | π +2kπ≤x≤2 | π+2kπ | ||||
| 2 | 4 | 4 | 2 |