zad
Ola: Jeżeli f(x)=2x, to rozwiązaniem równania f(x)=f(1/2x−3) jest liczba:
A) −6
B) −12
C) 6
D) 3
3 mar 16:26
PW: | | 1 | | 1 | |
f działa tak, że podwaja argument, więc f( |
| −3}) = 2•( |
| −3), trzeba zatem rowiazać |
| | 2x | | 2x | |
równanie
2x
2=1−6x, x≠0
2x
2+6x−1=0
Jak łatwo sprawdzić, żadna z podanych liczb nie jest pierwiastkiem równania.
Może źle przepisałaś zadanie?
3 mar 16:40
Basia:
| | 1 | |
założę się, że ma być f( |
| ) |
| | 2x−3 | |
3 mar 16:46
Ola: zadanie jest dobrze przepisane, ale wiem tylko że odp ma wyjść −6
3 mar 17:05
PW: Dobrze przepisane, to znaczy ma być tak jak napisałem, czy tak jak napisała Basia?
3 mar 17:10