wykresy funkcji
nina: prosze o pomoc.

jak narysować takie wykresy funkcji:
a) f(x)=|x+4|−|x|
b)f(x)=|2x|
3 mar 16:22
PW: Wiadomo, żę |x+4| = −x−4 dla x<−4 oraz |x+4| = x+4 dla x≥−4
Podobnie |x| = −x dla x<0 oraz |x| = x dla x≥0.
Mamy więc trzy przedziały: (−∞,−4), <4.0) i <0.∞), na których suma |x+4|+|x| ma trzy różne
definicje.
Za każdym razem będzie to jednak funkcja liniowaa (suma dwóch funkcji liniowych).
Wystarczy wiec wyznaczyć jej wartości dla x1=−4, x2=0, jakiegokolwiek x3 z przedziału
(−∞,−4) i x4 z przedziału (0.∞) − te cztery punkty wystarczą, żeby narysować wykres (dwie
półproste i odcinek).
Mówię o praktycznym narysowaniu wykresu − bez wyznaczania "przepisów" jakimi określona jest
funkcja na poszczególnych przedziałach, bo takie było pytanie. Dla siebie warto kilka razy
wyznaczyć te wzory, żeby sie upewnić, że słusznie działamy. Takie wyznaczanie wzorów na
kolejnych przedziałach jest niezbędne, gdy np, rozwiązujemy równanie lub nierówność.
3 mar 17:05
PW: Zżarło mi minus − powinno być
Mamy więc trzy przedziały: (−∞,−4), <−4.0) i <0.∞),
3 mar 17:07