prawdopodobieństwo na wzorach
maciek: dane są zdarzenia a,b⊂Ω takie że P(a')≥2/3 i P(a n b)≥1/8 wykaż że P(a u b)≤7/12. chodzi mi
głównie jak wyznaczyć p(b), gdyż jak próbuje to zrobić p(a u b) mi się skraca. z góry dzięki
za pomoc
3 mar 16:21
Basia: coś tu źle napisałeś, bo tak być
nie musi
przykład:
(jak = to i ≥)
B=Ω ⇒ P(B) = 1
A∩B = A
| | 1 | | 1 | |
P(A∩B) = P(A) = |
| ≥ |
| |
| | 3 | | 8 | |
warunki zadania są spełnione, natomiast
| | 7 | |
A∪B = Ω ⇒ P(A∪B) = 1 i nie jest ≤ |
| |
| | 12 | |
3 mar 17:16
PW: W tych zadaniach nie da się na ogół wyliczyć dokładnie P(A) czy P(B), naszym zadaniem jest
oszacować − pokazać od czego jest większa (mniejsza) zadana wielkość − w tym wypadku
P(A∪B).
3 mar 17:24