melek: Witam Matematyków mam takie zadanko
OBLICZ WARTOSC WYRAZENIA sinα*cosα, gdy sinα+cosα=65 i 0o<α<90o
17 sie 19:56
Basia:
rozwiąż układ równań
{ sinα+cosα=65
{ sin2α+cos2α=1
wyznacz sinα i cosα (są dodatnie) i pomóż
17 sie 20:04
Bogdan:
| | 6 | |
Albo wyrażenie sinα + cosα = |
| podnieś obustronnie do kwadratu. |
| | 5 | |
Czy w mianowniku jest 5?, niewyraźnie widać.
17 sie 20:19
melek: tak 5 to spróbuje cos wykabinować
thx za fatyge ale niewiem czy to dalej zrobie bede próbował
17 sie 20:21
Bogdan:
| | 6 | |
sinα + cosα = |
| , podnosimy obustronnie do kwadratu: |
| | 5 | |
| | 36 | |
(sinα + cosα)2 = |
| , stosujemy wzór skróconego mnożenia: |
| | 25 | |
| | 36 | |
sin2α + 2sinαcosα + cos2α = |
| , |
| | 25 | |
| | 36 | |
2sinαcosα = |
| − 1, dzielimy obustronnie przez 2: |
| | 25 | |
sinαcosα = ... podaj wynik
17 sie 20:28
melek: sinα*cosα=1150
17 sie 20:45
melek: dzięki wielkie
17 sie 20:46
Bogdan:
17 sie 20:49