Oblicz pierwiastek z pierwiastka
ZeeBee: Witam potrzebuję pomocy z tym zadaniem:
Oblicz: √11+6√2
3 mar 15:46
yeti: wzor skruconego mnozenia
3 mar 15:47
yeti: 11+6√2=(3+√2)2
3 mar 15:48
ZeeBee: (3−√2)2, ale jak do tego dojść i co dalej?
3 mar 15:49
ZeeBee: Ten pierwiastek ot tak sobie znika?
3 mar 15:49
yeti: jak minus >?
3 mar 15:50
ZeeBee: Sory, pomyliłem znak. Ale gdzie znikł ten pierwiastek?
3 mar 15:51
yeti: ah masz tak √11+6√2=√(3+√2)2=|3+√2|
jak sciagasz kwadrat bo masz kwadrat pod pierwiastkiem to musisz dac pod wartosc bezwzgledna bo
moze sie zdarzyc tak ze po pierwiastkierm bedzie liczba np −2 ona podniesiona do kwadratu da
nam 4 a pierwiastek z 4 to 2 zatem jakbyx skasowal tylko pierwiastek i potege dostalbys
sprzecznosc ( trzeba na to uwazac bo jak masz niewiadome to musisz brac w wartosc bezwzgledna
) w tym przypadku akurat widac ze jest suma zatem jest wieksze od zera bo oba skladniki sumya
sa wieksze od zera ale mozesz dac po wartosc bezwzgledna zeby bylo tak formalnie ale pozniej i
tak bez konsekwencji mozesz ta wartosc zdjac bo wyrazenie pod wartoscia bezwzgledna jest
wieksze od zera wiec nie musisz zmieniac znaku
3 mar 15:56
yeti: kumasz?
3 mar 15:57
ZeeBee: Dzięki, już rozumiem
3 mar 15:57
Dominik: √a2 = |a|
3 mar 15:58