monotonicznośc ciągu
Magda: Zbadaj monotoniczność ciągu:
wiem, że odejmuję a
n+1 − a
n i sprawdzam znak powstałego wyrazu.
| (n+1)2+4 | | n2+4 | |
| − |
| = |
| (n+1)2+1 | | n2+1 | |
co dalej?
3 mar 15:32
Nienor: To co umiesz: popodnoś to co w liczniku podobrowadzaj do wspólnego mianownika i poskracaj co da
się skrócić.
3 mar 15:35
Basia:
| | n2+1+3 | | 3 | |
an = |
| = 1 + |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | |
tak będzie mniej liczenia
| | 3 | | 3 | |
an+1 − an = 1+ |
| − 1 − |
| = |
| | (n+1)2+1 | | n2+1 | |
| | n2+1 − (n+1)2 − 1 | |
3* |
| |
| | ((n+1)2+1)(n2+1) | |
teraz licz dalej sam licznik bo przecież 3/(mianownik) na pewno jest > 0
3 mar 15:37
Magda: ok, czyli nie da się tego liczenia w jakiś magiczny sposób ominąć. w takim razie liczę. dzięki
3 mar 15:37
Magda: a jednak jest. Wielkie dzięki Basia!
3 mar 15:38