ciąg geometryczny
lucyna: Siema mam takie zadanko jednak nie umie sobie z nim poradzi c

W ciągu geometrycznym (a
n)siodmy wyraz jest dwa razy wiekszyniz wyraz czwarty .Wiedzac że
wyrazem pierwszym tego ciągu jest liczba 1 , oblicz iloraz q oraz wyrazy ; trzeci,piąty i
ósmy
17 sie 19:50
11=1:
a1=1
a7 = 2*a4
a7 = a1*q6 = q6
a4 = a1*q3 = q3
q6 = 2*q3
q6−2q3=0
q3(q3−2)=0
q≠0 bo dla q=0 a4=a7=0 a to jest sprzeczne z warunkami zadania
q3−2=0
q3=2
q=3√2
17 sie 20:08
Basia: Oczywiście 11≠1. Jakiś idiotyzm mi się dopisał zamiast mojego nicku. Reszta o.k.
17 sie 20:11